36ste Sint-Maartensfeest op topniveau

De 36ste editie van de Sint-Maartensstoet was er opnieuw één om duimen en vingers van af te likken. Hoewel de weergoden niet thuis gaven, was de sfeer op en rond de Ardooise Markt ronduit top. De Krabouter was net als vorig jaar getuige van een prachtig volksfeest. Dit is zijn relaas van het Sint-Maartensweekend.14940245_591379034387810_7224029990834371489_o

De festiviteiten voor de jarige Sint-Maarten, die dit jaar zijn 1700ste verjaardag vierde, begonnen al op vrijdag met een meer dan geslaagde avondwandeling. Op zaterdagmiddag was in en rond de tent op het Polenplein alles in gereedheid gebracht voor een geslaagde kindernamiddag.

Om klokslag 13h30 kreeg de nieuwe kinderburgemeester Janne Ducatteeuw samen met haar schepenen de eer om de namiddag te openen. De eerste acts die het podium betraden, waren de winnaars van de talentenwedstrijd ‘Het talent van Ardooie-Koolskamp’. Het publiek kreeg om te beginnen een mooie cover van ‘10000 luchtballonnen’ van K3 te zien. Nadien was er een prachtig vioolstuk om ten slotte te eindigen met een originele versie van de cupsong. Zin om volgend jaar zelf op het podium te staan? Dat kan! De jeugdraad organiseert op 4 maart 2017 een volgende editie van de talentenwedstrijd.

Na het talent van eigen bodem bracht Jeuk een prettig gestoord meespeeltheater voorzien van toffe liedjes en veel interactie. Maar dan kwam hét moment van de middag, de intrede van Sint-Maarten. Dat de kindervriend nog steeds erg populair is, was te merken aan het enthousiasme bij de vele kinderen in de tent. Het snoepgoed dat werd uitgedeeld, werd gretig in ontvangst genomen. Tijdens de namiddag was er ook doorlopende animatie met onder meer ballonclowns, schminkstands en het bezoek van de Brugse Beertjes Belle en Béné. Achteraan de tent waren meer dan zestig versierde bieten te bezichtigen. De bietenwedstrijd toont jaar na jaar aan dat de creativiteit van de Ardooise jeugd hoge toppen scheert. De laureaten werden beloond met een leuk gezelschapsspel.

Maar niet alleen in de tent was er veel te doen. Wie naar buiten ging, kwam terecht in een supertof kinderdorp voorzien van de funbus, een ballenbad, springkastelen, reuze gezelschapsspelen en nog veel meer. Het mag duidelijk zijn, het Sint-Maartenscomité heeft er ook dit jaar voor gezorgd dat de jongste deelnemers aan de festiviteiten niets te kort kwamen.

Tegen de avond liepen de straten rond het Markplein steeds voller. Helaas waren de wolken ook voller en donkerder geworden waardoor de paraplu’s en regenkledij van pas kwamen. Het tegenvallende weer werd al snel vergeten wanneer de prachtige straatanimatie in zicht kwam. Gigantisch verlichte dieren die tot de verbeelding spreken, een retro-ziekenwagen die op een ludieke wijze stress opspoort en behandelt en zwevende wezens zorgden dat de sfeer er direct inzat. Om 18h trok de stoet zich op gang. Liefst 36 groepen hadden mooie inspanningen geleverd om zich verkleed en met kilo’s confetti te tonen aan het publiek. De Spanjeschool kreeg de publieksprijs, de prijs voor mooiste groep ging naar VBS De Boomgaard en de Landelijke Gilde kreeg de prijs voor de mooiste wagen.

14991392_591377534387960_2137129846554546076_o

Na de stoet liep de tent op het Polenplein vol. De organisatie kon namelijk uitpakken met enkele topnamen op muzikaal vlak. Helaas meldden Yves Segers en Iana zich op het laatste ogenblik ziek. Dit werd al snel vergeten wanneer top-act 2 Fabiola zich na het vuurwerk en de verbranding van ‘Pietje Pek’ in het Volkspark op het podium begaven. Op classics zoals “she’s after my piano” en “lift you up” werd dansend en zingend de nacht ingezet.

14939579_591493221043058_7278755815078743840_o

Het Sint-Maartenscomité kan terugblikken op een meer dan geslaagde 36ste editie van de Sint-Maartensstoet. Ondanks het tegenvallende weer was het jaarlijkse volksfeest opnieuw van topniveau. Ze verdienen dan ook alle felicitaties voor de prachtige organisatie. De Krabouter kruist 4 november 2017 alvast met rood aan in zijn agenda!

Bekijk alle mooie foto’s op de facebookpagina van Sint-Maarten!

36ste Sint-Maartensfeest op topniveau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s