De Krabouter interviewt

Op een kille donkere herfstavond trok de Krabouter richting de oud en huidige voorzitter van het Sint-Maartenscomité. Met een blad vol vragen en een gezonde dosis nieuwsgierigheid voelde de Krabouter deze heren aan de tand.  Hoe beleeft een voorzitter dit ganse weekend?

sintmaartenscomite

Wat herinner jij je nog van de eerste keer Sint-Maartensstoet als lid van het comité?

Theo: Da’s al lang geleden, vroeger was er enkel de stoet. In de stoet liepen enkel de scholen mee. Dit is ondertussen enorm uitgebreid met wagens.

Stefaan: Ook is het nu een gans weekend. De wandeling is erbij gekomen, de vip, de kindernamiddag. Ook de straatanimatie en de optredens waren er  vroeger nog niet. Nu hebben we een compleet weekend voor jong en oud. Maar de kern blijft toch de stoet.

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van het ganse weekend?

Stefaan: Als je ziet dat er ’s middags enkele honderden kinderen zich aan het amuseren zijn. Dat er ’s avonds vele volwassenen en kinderen staan te dansen op de optredens dan geeft mij dit enorm veel genot. Maar de stoet vind ik persoonlijk wel het leukste.

Theo: Ik vind de stoet ook het leukst. Als je ziet hoeveel moeite iedereen gedaan heeft om zich te verkleden, om een mooie kar te maken, dan is dat voor ons puur genieten.

 Is er zo 1 kar die je altijd zal blijven herinneren?

Theo: Een kar kan ik mij niet herinneren, maar de opkomst van de scholen vind ik altijd het leukst. Al die kinderen die in hetzelfde verkleed zijn. Dat moet een enorm werk zijn om zoveel kinderen te verkleden in hetzelfde. Het is leuk om te zien dat na al die jaren de scholen hier nog tijd en moeite in steken. Het is een uitzonderlijke ervaring voor al die kinderen.

Stefaan: Ik vind de karren van de landelijke gilde de laatste jaren enorm leuk. Niet alleen kar zelf is mooi en spectaculair, maar er word altijd ook nog een stuk toneel gespeeld en dit geeft het nog iets extra.

Hoe zie jij de toekomst van Sint-Maarten?

Stefaan: Groeien kunnen we moeilijk nog doen. Daarom zitten we ook wat met een plaatsgebrek. We hebben er al over nagedacht om tent te verplaatsen naar de ark, maar dan vrezen we dat dit een enorme invloed zal hebben in de sfeer en het dorpsgevoel. Daarom blijven we ook op de markt. We streven nu vooral naar kwaliteit. We willen de kwaliteit van de stoet en alle randanimatie heel hoog houden.

Theo: Ik hoop vooral dat de stoet nog vele jaren zal blijven doorgaan zoals hij nu is. Een heus dorpsfeest op de markt van Ardooie.

Waarom moet iedereen dit jaar zeker naar de Sint-Maartensstoet komen?

Stefaan: Omdat het dit jaar opnieuw een topeditie wordt. We hebben dit jaar weer extra ingezet op kwaliteit. Zo is de straatanimatie van internationaal niveau. We hebben ook nog nooit zoveel wagens gehad.

Theo: Ook de kindernamiddag zal enorm zijn. Vanaf de tent tot aan de fontein zal er een heus kinderdorp zijn. Met een funbus, met fietsen, met speelmateriaal,… Zeker de moeite om vanaf 14 uur naar de tent te komen.

De Krabouter interviewt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s