KRAK! Online was op de 35ste Sint-Maartensstoet!

Rond een in restauratiemodus verkerende Sint-Martinuskerk trok op 7 november 2015 voor de 35ste keer de Sint-Maartensstoet door de Ardooise straten. Confetti en plezier vlogen alle kanten op, maar de Sint-Maartensstoet is meer dan een colonne prachtige praalwagens! Ga mee op stap met de Krabouter en ontdek het relaas van een (jeugdige) dag in het teken van Sint-Maarten.

DSC_0051Na een succesvolle avondwandeling op vrijdag werd het zaterdagse gebeuren in de vroege namiddag plechtig geopend door de kinderburgemeester en zijn schepenen. Tristan (11), Eva (10), Isaura (11) en Marie (11) spraken vanop het podium als volleerde politici de feesttent toe en verklaarden de kindernamiddag officieel voor geopend. Het feest kon beginnen!

De winnaars van de talentenwedstrijd van de Jeugdraad kregen het podium voor zich om hun artistieke talent aan het publiek te tonen. Wie in de tent aanwezig was kon genieten van een energiek dansoptreden, een prachtig klokkenspel, een eigen versie van the sound of music en een mooi duet van twee zussen. Én of er talent is in Ardooie en Koolskamp! De volgende talentenwedstrijd staat alvast gepland op 13 februari 2016, allen daarheen!

Ondertussen kon er buiten de tent volop geracet worden. Er was namelijk een heuse autorenbaan aangekomen. Allerlei oude meubeltjes hadden een nieuw leven gekregen in de vorm van fraaie racewagentjes. De kinderen konden naar lieve lust een leuke, veilige, race houden.

Een traditionele activiteit tijdens het Sint-Maartensgebeuren is natuurlijk de bietenwedstrijd. Meer dan 50 prachtige bieten in allerlei kleuren, geuren en vormen kregen een mooie plaats in de tent om bewonderd te worden. Jaar na jaar blijkt dat deze klassieker een populaire bezigheid van de kinderen blijft. De jeugdraad koos per leeftijdscategorie de twee mooiste bieten, de derde podiumplaats werd door de onschuldige kinderhand getrokken. Bij de jongsten was het podium ingevuld door Ann-Sophie Depuydt, Mauro Verbauwhede en Lentel Gunst. In de tweede categorie vielen Jasper Dehulle, Jappe Van Acker en Briek Ducateeuw in de prijzen. Bij de oudsten waren Wout Callewaert, Janne Ducatteeuw en Thibo Debusschere de laureaten. Ze trokken allen huiswaarts met een gezelschapsspel.

Intussen hadden Urkie en Purkie het podium ingenomen. Deze twee speelvogels namen de kinderen mee op avontuur met liedjes, grappen en grollen. De ouders en grootouders in de tent keken tevreden toe hoe hun (klein)kinderen geamuseerd werden door deze podiumbeesten.

DSC_0102Maar dan kwam het moment waar alle kinderen op wachtten, de intrede van Sint-Maarten! Met een mand vol lekkers probeerde Sint-Maarten zich een weg te banen door een tent vol jeugdig enthousiasme. Het snoepgoed vloog alle kanten op, gevolgd door tientallen grijpende kinderhanden. Ook de Krabouter kreeg zijn deel en mocht zelfs met Sint-Maarten op de foto! Buiten ontmoette Sint-Maarten reus Korenhaar. Deze bakkersreus van liefst 6 meter kwam voor het eerst in de gemeente op bezoek en boeide de luisteraars met zijn verhaal. Hoewel enig lengteverschil niet te ontkennen valt, ontstond er een onmiddellijke vriendschap met de Krabouter.

Het mag duidelijk zijn, de kindernamiddag tijdens de Sint-Maartensstoet is méér dan de moeite waard! En dan hebben we nog niet gesproken over de ballonplooiers, de clowns, de kinderschminkstand, enz. De vele felicitaties voor de organisatie zijn dan ook absoluut op hun plaats!

DSC_0146Met de klok van zes in het zicht liepen de straten rond het marktplein steeds voller. De stoet zou zich dadelijk op gang trekken. Een kleine regenbui probeerde het enthousiasme nog weg te spoelen, maar tevergeefs. De wagens in de Motestraat stonden vol vuur en passie klaar om er in te vliegen. De Krabouter deed net voor de start een inspectieronde en stelde vast dat vele wagens waren overgoten met een jeugdige animo! Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden en hier geldt dit meer dan ooit. Bekijk de foto’s met de Krabouter en geniet van het jonge geweld!

Als klap op de vuurpijl werden enkele jeugdige wagens uitgeroepen tot winnaars van de avond. De basisschool De Boomgaard kreeg de publieksprijs voor hun prachtige vertolking van ‘De boogschutters van de Boomgaard’. Het oudercomité De Tassche (GVB Spanjeschool, afdeling De Tassche) mocht de prijs voor mooiste groep in ontvangst nemen met hun thema ‘Het sprookjesbos’. Als mooiste wagen werd de wagen ‘Sankt Martin auf den Tiroler Skipisten’ van de Skumforel’n Koolskamp gehuldigd. Met deze overwinningen van de jeugd werd het avondfeest resoluut ingezet. De Krabouter genoot nog van het vuurwerk en kwam terloops nog Sergio en Raf Van Brussel tegen, maar hier zijn (gelukkig) geen foto’s van.

Het is duidelijk, de Sint-Maartensstoet is voor de lokale jeugd een hoogdag zonder weerga. Dankzij een prachtige organisatie worden vriendschappen afgesloten en herinneringen gemaakt die lang zullen meegaan. Ook de Krabouter heeft van zijn eerste Sint-Maartensfeest genoten en kijkt al uit naar volgend jaar, tot dan!

KRAK! Online was op de 35ste Sint-Maartensstoet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s